Kiiking,

Fun,

uitdagend en spectaculair

Wat is kiiking?

Kiiking is een uitdagende sport waarbij men gebruikt maakt van een speciale schommel. Deze schommel heeft geen ketting of touw om het zitje op te hangen, maar stangen. Deze stangen zijn verstelbaar, net zoals de palen. Dit betekent dat de schommel volledig in hoogte te verstellen is. Hierdoor is het mogelijk om de as van de schommel tot een maximale hoogte van 8 meter te zetten. Doordat er stangen worden gebruikt kun je met deze schommel volledig over de kop gaan. Bij kiiking is het dan ook de bedoeling om met een zo hoog mogelijke schommel volledig rond te draaien. Degene die met de hoogste schommel over de as draait, is de winnaar.

Tijdens evenementen met Kiikevents kan ieder zelf bepalen hoe hoog hij of zij wil schommelen. Uiteraard is het fantastisch als het deelnemers lukt om met de schommel een complete draai te maken. Kiiking is heel uitdagend en zeer spectaculair om te zien. Hierdoor is het een prachtige eye-catcher voor uw evenement.

kiiking @ ardennen
kiiking kiikevents outdoor activiteiten schommel

Geschiedenis kiiking

Kiiking is een sport uit Estland. Kiik is het Estse woord voor zwaai. In Estland wordt er al eeuwen veel geschommeld. Bijna elk dorp en stad in Estland heeft een soort groepsschommel staan waar mensen gezellig samen komen en genieten van de beweging. Op onderstaande afbeelding staat een schilderij van Theodor Gehlhaar. Daarop ziet u dat er in het begin van de 19de eeuw al schommels waren waarmee men over de kop kon gaan.

In 1996 heeft Ado Kosk de schommel geüpgraded. Hij heeft de hedendaagse schommel voor kiiking ontwikkeld. Ado bedacht dat hoe langer de stangen zijn, hoe moeilijker het is om volledig over de as te draaien. Deze ingeving maakt hem de uitvinder van de eerste compleet verstelbare schommel. Al snel werden er competities georganiseerd. Het wereld record staat op dit moment op 7,38 meter. Deze afstand wordt gemeten tussen zitje en as.

kiiking in het verleden