Kiiking wedstrijd

Kiiking wedstrijd

Afgelopen februari heeft Anton meegedaan aan een indoor Kiiking wedstrijd in Estland. Hier is zijn  verslag van de ervaringen tijdens deze kiiking wedstrijd.

I.v.m. de aanschaf van twee kiiking schommels ben ik naar Estland gegaan om een korte cursus te volgen om veilig te werken met de kiiking schommels. Deze cursus werd gegeven door de Kiiking Federatie van Estland. Zoals jullie inmiddels weten is de sport kiiking in Estland ontstaan. Dus de beste plek om de fijne kneepjes van kiiking te leren. Tijdens het weekend van de cursus was er ook een wedstrijd gepland. En aangezien er vaak sneeuw ligt in de winter, worden deze wedstrijden tijdens de winters indoor gehouden. Tijdens de bouw van de sporthal is er al rekening gehouden met kiiking en zijn er in de vloer anker punten geplaatst voor de schommels. Het enige nadeel van indoor is dat je uiteindelijk een plafond tegen komt. Daar heeft een beginner (zoals ik) niet meteen last van 🙂 .

kiiking wedstrijd 2                    kiiking wedstrijd 1

Hoe gaat  zo´n wedstrijd in z´n werk? Tijdens de wedstrijd heeft elke deelnemer drie pogingen. Tijdens een outdoor wedstrijd zijn dit er 5. Bij het registreren voor de wedstrijd dient men de aanvangs-lengte door te geven. Dit was direct interessant, want de laatste keer dat ik op de schommel had gestaan was meer dan een half jaar ervoor. Na wat wikken en wegen heb ik besloten om op een lengte van 5,63 meter te beginnen. Ik was niet zeker of ik deze lengte wel zou halen, maar ik hou wel van een uitdaging. De schommels worden elke keer aangepast qua lengte en je kunt op een scherm zien wanneer je aan de beurt bent. Goed in de gaten houden dus en op tijd een warming-up doen. Het moment dat ik aan de beurt was kwam dichterbij en ik werd toch een beetje zenuwachtig, wilde natuurlijk niet na één poging uit de wedstrijd liggen. Want zodra je een lengte niet haalt ben je uit de wedstrijd. Na een goede briefing van Ants Tamme (tot voor kort wereld record houder) was ik aan de beurt. Het was weer ff wennen, maar het lukte om volledig rond te draaien. Een heerlijk gevoel. Maar het is een wedstrijd en direct na de geslaagde poging moet je de volgende lengte aangeven bij de wedstrijd leiding. Dus tijdens het genieten van je behaalde resultaat geef je de volgende lengte door. Zoals ik al schreef, ik hou wel van een uitdaging. Dus besloot ik om er 50 cm bij te doen en de tweede poging op 6,13 meter te zetten.

De tweede poging. Weer gezonde spanning aanwezig en na een korte warming-up was ik dan weer aan de beurt. Ants gaf nog eens wat aanwijzingen en ik werd aan de schommel vast gemaakt. 50 cm meer is een best verschil. Ik moest wel degelijk mijn best doen. Vlak voor het volledig verzuren lukte het mij om over de as te draaien. Zeer blij uiteraard was ik compleet kapot.

Ook nu weer moest ik direct mijn volgende lengte doorgeven. Toen ik eindelijk weer wat adem had gevonden besloot ik om 20 cm erbij te doen. Het nadeel van langer in de wedstrijd meedoen is dat er steeds meer deelnemers afvallen en dat je daardoor ook weer sneller aan de beurt bent. Nog vol van de verzuring zag ik tot mijn ongenoegen dat ik alweer aan de beurt was.¨ Kom op Anton, je kan het¨, zei ik tegen mezelf. Ik geloofde er niets van. Tijdens mijn laatste poging ging ik in het begin nog wel elke keer hoger, maar op een bepaald moment deed alles zeer en zag ik ook nog eens dat ik niet meer hoger kwam. Ik zag zelf dat ik weer lager uit was gekomen, dit was het moment dat ik het zeker wist. Ik zou deze lengte niet rond krijgen en ik heb de poging gestaakt. Nogmaals vol van verzuring heb ik zo´n 10 min ergens in de sporthal gezeten en was ik toch een beetje teleurgesteld. ondertussen ging de wedstrijd gewoon door en de toppers waren inmiddels ook begonnen. De maximale lengte voor deze zaal is 6,93 meter en de eerste die deze lengte rond draait is de winner van de dag.  Het record voor deze zaal staat op 6,96 meter maar toen werd wel het plafond geraakt en om niet meer schade te maken is deze lengte niet meer mogelijk. Een record welke Ants Tamme niet meer zal verliezen 🙂

Een prachtige ervaring zo´n wedstrijd en het smaakt naar meer. Na de wedstrijd bleek dat de lengte die ik had bereikt het Nederlands indoor record is. Daar kreeg ik toch een glimlach van 🙂 Deze zomer ga ik nog eens meedoen met een wedstrijd in Estland en zal dan voor het Nederlands outdoor record gaan. Daarna is het tijd om wedstrijden in Nederland te gaan organiseren. Er is nog geen officieel Nederlands kampioenschap gepland, maar dit is wel de bedoeling om te gaan organiseren. Houd facebook in de gaten.

Wil je ook eens de schommels proberen neem dan contact op.